滨州医学院理念标识

发布日期:2021-10-22 来源:滨州医学院 作者: 供稿审核人: 责任编辑: 浏览次数:1844

滨州医学院理念标识

一、理念

1、校训:仁心妙术

校训释义:仁心,其意:仁爱之心、仁慈之心、仁义之心,要具仁者情怀,心系天下;关爱生命,关爱社会,关爱自然;参天地,赞化育,致和谐。妙术,其意:精深学术、精湛技术、精妙创造。要具智者才学,崇尚学术;勤于学习,精于实践,勇于创新;求真理,探新知,济民生。

2、办学目标:建设优势突出、特色鲜明的高水平医科大学。

3、人才培养定位:培养具有社会责任感,基础扎实、创新精神和实践能力强的应用型人才。

4、学科专业定位:服务健康中国战略,以医学类、药学类学科专业为优势,积极发展“新医科”,突出医学康复、残疾人高等教育特色,逐步形成医学与其他多学科深度交叉融合、协调发展的学科专业体系。

5、滨医精神:艰苦奋斗、甘于奉献、求真务实、开拓创新

二、中英对照

1、校训:仁心妙术

University Motto: Benevolent and Skillful

2、办学目标:建设优势突出、特色鲜明的高水平医科大学。

School-running Goal: To construct a high-level medical university with strong advantages and featured characteristics.

Orientation of Talent Cultivation: To cultivate talents of applied sciences with sense of social responsibility, solid professional foundation, innovation spirit and practical ability.

Development Direction of Discipline and Speciality: To support Healthy China strategy, we actively promote “New Medicine” through advantages on medicine and pharmacy and highlight the features of medical rehabilitation and higher education for the disabled, gradually leading to a system of deep integration and harmonious development among medicine and other disciplines.

5、滨医精神:艰苦奋斗、甘于奉献、求真务实、开拓创新

University Spirit: To be hardworking, dedicated, truth-seeking and pioneering.

三、校徽

校徽释义:学校的校徽为环形绕排组合图案。外围为校名标准字,上部为校名中文全称,下部为校名英文全称。校徽主体似一副盾牌,上部是英文Medical的首字母变形,下部是英文University的首字母变形。校徽采用深蓝色作为标准色,象征医学的科学、严谨、智慧、理性。校徽整体寓意为做生命与健康卫士,广济民生,造福人类。